Karabük’ün Safranbolu ilçesinin UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alışının 29. Yılı dolayısıyla kente gelen tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı görmek isteyen vatandaşlar izdiham oluşturdu.
Safranbolu Belediyesi tarihi kentin UNESCO Dünya Miras Listesine dahil edilişinin 29. yılını çeşitli etkinliklerle kutlamaya başladı. Davet üzerine Safranbolu’da gerçekleştirilen konferansa katılan tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı görmek ve bilgi birikiminden faydalanmak isteyen öğrenciler ve vatandaşlar izdihama neden oldu. Salona sığmayan kalabalık dışarıya taşınca, program dev ekrana yansıtıldı.
Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Prof. Dr. Ortaylı, Fransa ve Almanya’da korumacılığın önemli olduğunu ve bu ülkelerde Safranbolu’ya benzeyen birçok şehir olduğunu belirtti.
Anadolu kültürünün merkezinin Kastamonu olduğunu ifade eden Ortaylı, “Kastamonu Türk kültürünün ana merkezlerinden biridir. Burası da Kastamonu’ya bağlıydı. Burası deri ticaretiyle meşhurdur, dericilik üzerine. Bu deriler Bartın’a kadar gidiyor. Oradan Karadeniz yoluyla ihraç ediliyor. Daha çok Rusya’ya. Onun için de zengin bir yer. Bu zenginlikler, bu konaklar normal bir Anadolu kasabasına ait şeyler değil. Bu konaklardan dolayı insanlar burada mutlu yaşamışlar” diye konuştu.
İlçede bulunan Tarihi Cinci Han’ın yıllardır işlevini koruduğunu vurgulayan Ortaylı, bu etkisinin yıkılana kadar devam edeceğini söyledi.
İçeriye giremeyen sevenleri için Mayıs ayında açık havada imza günü etkinliği düzenlemek için Safranbolu’ya geleceğinin sözünü veren Ortaylı’ya Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse tarafından hediye takdiminde bulunuldu.
yorum Yap