Karabük’te Düzenli şehirleşme örneklerinden biri olan Yenişehir bölgesinde bundan tam neredeyse 80 yıl önce düşünülmüş ve modern kent yaşantısını ortaya çıkaran bu bölgede sinemaları, okulları, tenis kortu, yüzme havuzu (sineması açık ve kapalı), her çalışan grubuna göre sosyal tesisleri ve daha o yıllarda merkezi ısıtma sistemi, dil laboratuvarı, misafirhanesi, yemek çıkartılan sosyal tesisi, mühendisler kulübü, basketbol sahası, futbol sahası, lojmanları, gibi aklıma bir çırpıda gelen daha nicelerini barındıran bu bölge neredeyse tek tek göz önünden uzaklaştırılıp, bakımsızlıktan yüksek maliyetler oluştuktan sonra bu kadar masraf etmeye değmez zaten enkaz diyerek ortadan kaldırılmak ve yeni rant alanlarına kapı açmak için midir bilemiyoruz.
Ancak bildiğimiz bir şey var Yenişehir bölgesi atalarından Karabük Halkına miras bırakılmıştır ve sosyal yaşam alanları ile dolu bir bölgedir. Asırlık kestane ağaçları, çınar ağaçları ve dökülmüş yapraklar üzerinde sonbahar yürüyüş tadını saymadık bile.
Şimdi bahsedeceğimiz yer Yenişehir kapalı sinema; daha önce kapılar kilitli olmadığı zamanlarda son hali önümüzde idi ve koltuk kaplamaları parçalanmış, duvarda resimleri yılların kirlenmişliğinden zor seçilir halde, üst katta film arası dinlendiğimiz alanlar tarihe karışmış, film başlangıçlarında bizlere film zamanının geldiğini haber veren kuş panoları özelliğini yitirmiş halde idi. Kapılar metal levhalar ile perçinlenmiş olduğundan son halini göremedik tabii. Ancak yan kapıların Çarpı (X) şeklinde tahta parçaları ile çivilenmiş olduğunu üzüntü ile gördük. O tahta çivileri çakan ve ya çaktıranlar nasıl bir hayatı çivilemeye çalıştıklarının farkındamıdır bilemiyoruz. Ancak her kim veya kimler olursanız olun harap hale getirilmiş bir bina yığını diyerek yok olmaya bırakılmış tesis bahanesi ile bu anıları Karabük’lüye unutturamazsınız. Hangi yönetim kademesinde olursanız olun böyle bir yok oluşa seyirci kalmamalısınız. İnanın siyasetiniz, Karabük’lünün sosyal yaşantısını yok etmeye çalışan anlayışınız (eğer böyle bir anlayışla enkaz haline gelmesine seyirci kalınıyorsa) bu yıkıntıların altında kalacaktır. Bir an önce daha fazla kaybolmadan ayağa kaldıralım, siz yöneticiler de Karabük’lüden özür dileme fırsatı yakalayın deriz. Her hafta bir yok olma hikayesini gözünüzün önüne getireceğiz. Buraların kaybolmaması için gazete olarak gündemde tutmaya devam edeceğiz.
Umarım hayata geri kazandırmak için bir plana koymuş olduğunuz sorumluluğunu ve sahiplenme açıklamasını yaparsınız ve biz yanılmış oluruz.
Fabrikanın özelleştirilmesi kültürel açıdan Karabük’ün aleyhine oldu. Bu sinema belediyeye veya kültür bakanlığına değil Kardemir e ait. Kardemir yönetiminin ihmali ile bu halde. Orkestra çukuru dahi olan akustik yönden harika tasarlanmış opera bile oynanabilen böylesi bir salon çürüyor. Belediye başkan adayları burayı kardemirden alıp restore edip açacağım dese tüm sülaleyi ona oy vermeye yonlendirecegim ama heey kimin umurunda