Ev Projeler/Buluşlar KBÜ, Karbon Ayak İzini Hazırlayacak
Projeler/Buluşlar

KBÜ, Karbon Ayak İzini Hazırlayacak

Karabük Üniversitesi, yapılan anlaşma ile Karçel AŞ’nin tüm faaliyetleri sonucu oluşan karbondioksit ve sera gazı emisyonlarının envanterini hesaplayacak ve Avrupa Birliğine (AB) ihraç edilen ürünlerin karbon ayak izini belirleyecek.

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü ile Karçel AŞ. arasında yapılan Karbon Yönetimi Danışmanlık Hizmet Sözleşmesi kapsamında Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz, Karçel A.Ş. Genel Müdürü Uygar Sezişer ile 1 yıllık Karbon Yönetimi Danışmanlık Hizmet Sözleşmesi imzaladı.
Yapılan anlaşmanın ardından Karçel A.Ş.’nin tüm faaliyetleri sonucu oluşan karbondioksit ve sera gazı emisyonlarının envanteri, Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsündeki görevli öğretim üyeleri tarafından hesaplanacak. Ayrıca, Avrupa Birliğinin (AB) Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında Karçel A.Ş. tarafından üretilen ve AB’ye ihraç edilen her bir ürünün karbon ayak izi belirlenecek.

AB’nin iklim değişikliği ile mücadele çerçevesinde uygulamaya koyduğu 1 Ekim 2023 tarihinde başlatılan SKDM ile AB ülkelerine ihraç edilen ürünlerin karbon ayak izi dikkate alınarak sınırda vergilendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, Karçel A.Ş.’den ürün alan Avrupa’daki şirketlere her üç ayda bir ürünlerin karbon ayak izlerinin raporlanması, Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü tarafından gerçekleştirilecek.

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz ile Karçel A.Ş. Genel Müdürü Uygar Sezişer bu iş birliğinin Türkiye’nin sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği mücadelesine önemli bir katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.
Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsünün Karbon Yönetimi Danışmanlık Hizmet Sözleşmesini değerlendiren Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Karabük şehrimizin havası, suyu ve toprağının korunması için Karabük Üniversitesi olarak ilimizdeki sanayi kuruluşlarına danışmanlık yapıyor, bilimsel destek sunuyoruz. Bu destekle fabrikalarımızın doğaya zarar vermeden üretime devam etmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Karabük şehrinin kurulmasında, büyümesinde ve gelişmesinde büyük katkıları olan sanayi kuruluşlarımıza bilimsel araştırmalarımızla destek olmak, bizim için son derece önemli ve değerlidir.

Yapmış olduğumuz bu çalışmaları yaygınlaştırarak üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte üniversite ile yerel yönetimler, kamu kuruluşları, STK’lar ve medya ile bilimsel iş birliklerini artırmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

pexels-ezekixl-akinnewu-1006202-380x380

Dilruba

Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis a sem Donec vehicula luctus nunc in laoreet

Trending Now

Hot Topics

İlgili Makaleler

Projeler/Buluşlar

44. İstanbul Film Festivali 

İstanbul Film Festivali, 11-22 Nisan 2025 tarihleri arasında, N Kolay sponsorluğunda 44....

Projeler/Buluşlar

SPC Akıllı Telefon Fotoğraf Yarışması

SPC, dünyanın dört bir yanındaki mobil fotoğrafçılık meraklılarına çeşitli ödüller için yarışma...

Projeler/Buluşlar

Turkish Airlines Terminal Girişim Hızlandırma Programı

Turkish Airlines Terminal Girişim Hızlandırma Programı yeni dönem başvuruları açıldı. Programın yeni...

Projeler/Buluşlar

TÜBİTAK – 1832 Sanayide Yeşil Dönüşüm 2024-3 Çağrısı

Koordinatörlüğünü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Dünya Bankası Türkiye Yeşil Sanayi Projesi...